Veelgestelde vragen

Een implantaat is een zelftappende schroef van hoogwaardig metaal (titanium) die in het kaakbot is verankerd. Op het implantaat wordt een suprastructuur bevestigd (kroon of brug). Een implantaat kan verschillende vormen en groottes hebben. Binnen de PPZ wordt uitsluitend gebruik gemaakt van hoogwaardige implantaten van de in de wereld marktleidende firma Straumann®. Voor verdere informatie komt u terecht op de website www.straumann.nl.

Indien tot implantologie wordt overgegaan dient er aan een aantal voorwaarden te worden voldaan: Personen dienen uit de groei te zijn (boven 18 jaar) en een goede algemene gezondheid en goede mondgezondheid te hebben (afwezigheid parodontale ontstekingen). Tevens is roken een belangrijke ongunstige cofactor; roken heeft een negatieve invloed op de inhelingsfase en ook daarna is het een risicofactor voor mislukking.

Binnen de implantologie is de aanwezigheid van voldoende volume en kwaliteit van bot uiterst belangrijk. Indien er sprake is van een deficiëntie van bot dan kan van diverse regeneratietechnieken gebruik gemaakt worden. We maken veelvuldig gebruik van de natuurlijke botregeneratie producten van Geistlich: Bio-Oss® and Bio-Gide®. Voor verdere informatie kunt u terecht op de website www.bio-oss.com.

Bio-Oss wordt vaak gebruikt in combinatie met eigen bot verkregen als schraapsel vanuit dezelfde regio waar geïmplanteerd wordt. Daarnaast kan bij grotere botdefecten eigen bot worden getransplanteerd in blok vorm. Dit bot wordt verkregen vanuit een andere regio uit de mond (achter de achterste kiezen of uit de kin regio). Met botregeneratie technieken kunnen we bot opbouwen aan de buitenzijde en bovenzijde van kaakwallen en in de kaakholten. Het is niet altijd mogelijk en/of noodzakelijk om al het verloren gegaan bot te regenereren.

Bij afwezigheid van erg veel bot kan ook gebruik worden gemaakt van bot uit bijvoorbeeld de heup. In dat geval wordt samengewerkt met een kaakchirurg omdat dit in een ziekenhuis dient plaats te vinden.

Implantaten kunnen kunsttanden en/of -kiezen dragen zoals de natuurlijke wortel dat ook doet. In tegenstelling tot een brug of plaatje/frame versterken implantaten het gebit. Er hoeven geen andere tanden te worden afgeslepen zoals bij het prepareren van een brug. De resterende dentitie wordt minder belast en krijgt hierdoor vaak een betere prognose.

Implantaten voelen als natuurlijke elementen aan. Eten en spreken is vergelijkbaar met het natuurlijke gebit. Esthetisch is het in vele opzichten fraai. Implantaten kunnen ervoor zorgen dat uw loszittende en pijn veroorzakende prothese weer vast in de mond zit. Indien implantaten vakkundig geplaatst zijn is er een grote mate van betrouwbaarheid dat de implantaten goed zullen functioneren. Indien de mondhygiëne en professionele nazorg daarna goed worden uitgevoerd zullen implantaten lang meegaan, waarschijnlijk 20 jaar of langer.

De kosten voor implantaten liggen gemiddeld hoger dan bij conventionele tandheelkundige restauraties. Tevens duurt de totale behandelperiode veelal ook wat langer (3 – 6 maanden, soms wel een jaar). Zoals bij elke chirurgische procedure bestaat de kans, zij het zeer klein, op infectie. Ook al zijn de succespercentages erg hoog, de geringe kans op mislukking blijft. Op lange termijn is het mogelijk dat een ontsteking van het tandvlees met botverlies ontstaat, een peri-implantitis. Nauwkeurig onderhoud en controle bij de tandarts, implantoloog en/of mondhygiënist is dan ook noodzakelijk.

Omdat er zo veel variatie is in mogelijkheden en omstandigheden is het niet goed mogelijk en eerlijk om op voorhand een prijs te noemen. Slechts na een grondig onderzoek is het mogelijk een correcte begroting op te stellen.

Als er sprake is van een tandeloze, ernstig geslonken kaakwal worden implantaten voor het grootste deel vergoed nadat uw verzekering een aanvraag daartoe heeft goedgekeurd. De implantaten dienen wel te worden gebruikt voor de ondersteuning van een uitneembare klikprothese. De vergoeding van de behandeling uit de basisverzekering valt onder het eigen risico. Als u dus nog niet uw volledige eigen risico hebt opgemaakt, betaalt u (een deel van) de kosten zelf. Heeft u gekozen voor een aanvullende verzekering voor de eigen bijdrage, dan geldt het eigen risico mogelijk niet voor dit deel van de kosten.

Wij hebben met geen enkele verzekering een overeenkomst en declareren niet rechtstreeks bij uw verzekeraar.

De PPZ helpt u de aanvraag in te dienen.

In alle andere gevallen wordt vaak een deel vergoed door een eventueel door u afgesloten aanvullende tandartsenverzekering. Aan de hand van de begroting die u van ons ontvangt kunt u zelf met behulp van de verzekeringsvoorwaarden bepalen wat uw vergoeding is. De resterende kosten komen voor eigen rekening.

Het plaatsen van een implantaat is zonder pijn omdat het goed wordt verdoofd. Ook nadien geeft het geen tot nauwelijks napijn. Dit komt omdat het bot geen zenuwen in zich heeft lopen. Daarnaast geven we altijd advies en recepten voor eventuele pijnstillers.

Bij het uitvoeren van botregeneratie procedures is de kans op eventuele napijn iets groter, maar ook dat kan uitstekend onderdrukt worden door pijnstillers. Botregeneratie kan wel leiden tot zwelling. Hoeveel zwelling er optreedt, is erg afhankelijk van het type en locatie van de procedure. Instructies speciaal voor uw situatie worden door ons gegeven tijdens het plannen van de procedure.

Paropraktijk Zwolle

De in de PPZ werkzame parodontologen en implantologen zijn erkend en geregistreerd door de Nederlandse Vereniging voor Parodontologie en de Nederlandse Vereniging voor Orale Implantologie.

PPZ Webshop
  • Ruim assortiment mondhygiëne producten
  • Betalen met iDeal of Paypal
  • Binnen 2 dagen in huis
  • Gratis verzending vanaf € 37,50