Tarieven

Alle declaraties in de PPZ zijn volgens de ‘Prestatie- en tariefbeschikking Tandheelkundige zorg’ van de NZA. Deze kunt u hier hier nalezen.

Uitleg wijziging gebruik T42-T43

Onlangs (begin 2020) hebben we onze tijd onder meer besteed aan het evalueren van onze bedrijfsprocessen.

Eén van de bevindingen was dat er in de loop van de jaren een ongelijkheid is ontstaan in de gereserveerde tijd en/of de declaratie die wordt gebruikt voor de parodontale nazorg. In de overgrote meerderheid bleek voor dit type afspraak de benodigde tijd van 45 minuten te worden gereserveerd. Deze tijd is inclusief de benodigde hygiënemaatregelen en administratie.

Tot enkele jaren terug werd voor deze behandeling standaard 30 minuten gepland. Destijds zijn we tot de conclusie gekomen dat 30 minuten te kort is voor een kwalitatief goede behandeling inclusief de benodigde hygiënemaatregelen en administratie. De PPZ  wilde en wil geen toegeving op het vlak van kwaliteit en daarom is destijds besloten om voor nazorgbehandelingen in principe 45 minuten te reserveren. Wij hebben geconstateerd dat dit inmiddels bij een groot aantal cliënten het geval is.

Voor deze 30 minuten werd destijds de UPT code T54 gebruikt (dit is niet bij iedereen aangepast bij het verlengen van de behandeltijd). Bij het op 1 januari 2018 ingaan van de herziende UPT codes voor parodontale nazorg, had de declaratie voor deze behandeling in beginsel de UPT code T43 behoren te worden. Bij een aantal cliënten is dat echter de UPT code T42 geworden, vermoedelijk omdat deze qua tarief dichterbij de eerder gebruikte UPT code T54 komt. Deze T54 was echter gekozen voor een behandeling van 30 minuten.

Na zorgvuldig overleg heeft de PPZ er uiteindelijk voor gekozen om de ontstane ongelijkheid in zowel tijd als declaratie uit te faseren. Dit betekent dat voor parodontaal ondersteunende behandeling de benodigde tijd van 45 minuten wordt gereserveerd en, conform de ‘Prestatie- en tariefbeschikking Tandheelkundige zorg’ van de NZA, hiervoor de UPT code T43 (in 2020 zijnde een bedrag van € 117,87) wordt gebruikt. Dit is gezien het specialistische karakter van onze praktijk -en daarmee samenhangend de behandeling van enkel mensen met een vatbaarheid voor parodontale ontstekingen- billijk. Conform deze beschikking is gebruik van de UPT code T44 (in 2020 zijnde een bedrag van € 156,85) verdedigbaar, maar daar is nu niet voor gekozen.

Wij zijn ons ervan bewust dat dit zeker voor cliënten die al langere tijd in onze praktijk komen, en waar we om die reden trots op zijn, een onplezierige verandering is. Toch zijn wij van mening dat hiermee een verantwoorde en rechtvaardige beleidskeuze is gemaakt.

Paropraktijk Zwolle

De in de PPZ werkzame parodontologen en implantologen zijn erkend en geregistreerd door de Nederlandse Vereniging voor Parodontologie en de Nederlandse Vereniging voor Orale Implantologie.

PPZ Webshop
  • Ruim assortiment mondhygiëne producten
  • Betalen met iDeal of Paypal
  • Binnen 2 dagen in huis
  • Gratis verzending vanaf € 37,50